be | Nederlands

Het succesverhaal van Bechtle. Welkom in de toekomst.

Sterk - al meer dan 35 jaar. Bechtle is één van de meest succesvolle IT-bedrijven in Europa. Bechtle werd in 1983 opgericht als eenmanszaak in het Zuid-Duitse Heilbronn en is uitgegroeid tot internationale partner, die IT klaar voor de toekomst maakt. Dichtbij en met een wereldwijd netwerk. Met11.700 medewerkers, die van jouw IT-project een succesverhaal maken.

1983. Oprichting

Op 21 juli 1983 gaat Bechtle GmbH EDV-Technik als eenmansbedrijf van start. Oprichtende aandeelhouders zijn Professor Klaus von Jan, Ralf Klenk en Gerhard Schick. Gevestigd in een winkelpand van 70 m² in het centrum van Heilbronn. Hoofdactiviteit: het produceren en commercialiseren van technische rekensoftware, naast de verkoop van Apple-, BASIS- en Victor-Sirius-computers. Omzet in het eerste gebroken boekjaar: DM 66.000.

1985. IBM.

Sinds januari is Bechtle IBM-dealer en verhuisd naar een grotere locatie van 180 m². Het aantal werknemers stijgt naar 6 waaronder de eerste vrouwelijke leerling. De zaken gaan goed: de omzet stijgt naar DM 2.245.000.

1989. Koploper

Bechtle heeft zich tot regionaal marktleider ontwikkeld. Met de verhuizing naar de Europaplatz te Heilbronn wordt de bedrijfsoppervlakte verdubbeld naar meer dan 1300 m². Voor de derde keer op rij ontvangt Bechtle de titel IBM-kwaliteitsdealer, die in 1989 voor het laatst wordt uitgereikt. Met 37 medewerkers realiseert Bechtle een omzet van rond DM 13.015.000 een dus een groei van meer dan 50 %.

1992. Bedrijfstak

De eerste catalogus van Bechtle legt aan het einde van 1991 de basis voor Bechtle direct. De catalogus telt 32 pagina's in zwart-wit. Het systeemhuis legt de focus op computercommunicatie, technische oplossingen en opleidingen. De dienstensector wordt steeds belangrijker. Met 85 medewerkers behoort Bechtle tot een van de grootste systeemhuizen in Zuid-Duitsland. In 1992 wordt de markt overvallen door een harde prijzenslag op hardware. Desondanks haalt Bechtle een omzet van rond DM 23.342.000.

1993. Uitbreiding

Door faillissement van concurrenten heeft Bechtle de kans om landelijk met twee locaties uit te breiden. Met negen medewerkers van het voormalige IBM-systeemhuis Computer Martin begint het Bechtle GmbH IT-centrum in Würzburg met zijn werkzaamheden. In juli gaat met Software Direkt (Maier + Partner) in Chemnitz nog een locatie van start. De basis is gelegd voor een goed gespreide aanwezigheid van de Bechtle IT-systeemhuizen overal in Duitsland. De Visie 2000 wordt vastgesteld: doelstelling is een omzet van 100 miljoen DM en de beursgang. Voorlopig halen 100 medewerkers een omzet van rond DM 33.850.000.

1995. Online

Het jaar waarin Amazon en eBay in de VS online gaan. In Duitsland is Bechtle een pionier in de IT-handel via internet en start zijn platform op www.bechtle.de. De Bechtle groep groeit snel: met de acquisitie van Pazdera Computer in Karlsruhe is het systeemhuis overal in Noord-Baden en Noord-Württemberg te vinden. Nieuw is de vestiging in Leipzig. De dynamiek van het bedrijf weerspiegelt zich ook in de omzet: 150 medewerkers verdrievoudigen de omzet binnen één jaar naar circa DM 115.200.000.

1996. International.

Het aantal systeemhuizen stijgt naar 13, waarmee Bechtle ook in de hele deelstaat Sachsen en het aangrenzende deel van de deelstaat Thüringen vertegenwoordigd is. Bechtle behoort tot de top 5 systeemhuizen in Duitsland. De onderneming steekt met zijn divisie voor het eerst de grens over en richt Bechtle direct AG in Zwitserland op. Door de uitbreiding verdubbelt het aantal medewerkers naar 320. De omzet stijgt tot rond DM 170.000.000.

 

Neuer Standort in Freiburg.

Nieuwe locatie in Freiburg (Ralf Klenk en Rainer Weyh)

1997. Dynamic

Er komen nog eens 5 locaties bij en Bechtle heeft nu 18 locaties in Baden-Württemberg, Beieren, Thüringen en Saksen. De Groep richt haar eigen installatiecentrum op en ook Bechtle direct richt een eigen dochteronderneming op in het Verenigd Koninkrijk. De BWK GmbH koopt aandelen van Bechtle en is tot nu toe de op één na grootste aandeelhouder. 510 medewerkers behalen een omzet van rond DM 250.000.000.

2000. IPO.

Op 30 maart gaat Bechtle AG naar de beurs, en met succes (IPO). De aandelen van Bechtle zijn enorm populair. De emissie van het aandeel is ruim twaalf keer overtekend; de emissiekoers bedraagt € 27. Het bepaalde rendement maakt verdere uitbreiding mogelijk: de vestiging in Dresden, dochterondernemingen van Bechtle direct in Frankrijk en België en 5 acquisities op computergebied versterken Bechtle. Met 1.680 medewerkers in 30 vestigingen wordt een omzet van ongeveer DM 955.000.000 behaald.

2004. Bechtle Platz 1

Bechtle betrekt het nieuwe hoofdkantoor in Neckarsulm met het veelzeggende adres Bechtle Platz 1. Het aandeel wordt in de TecDAX opgenomen. Met de Zwitserse ARP-Datacon groep neemt Bechtle een van de grootste Europese IT-e-commerce aanbieders over en introduceert de ‘meermerkenstrategie’ voor de directe verkoop. Ook de op publieke opdrachtgevers toegesneden handelsonderneming Bechtle direct ÖA gaat met 6 medewerkers van start. Ralf Klenk wordt voorzitter van het bestuur, Gerhard Schick neemt het voorzitterschap van de raad van commissarissen over. Met in totaal 3.178 medewerkers doorbreekt Bechtle de omzetgrens van 1 miljard euro.

2007. Overnames

Met vier acquisities in vier landen versterkt Bechtle het IT-systeemhuis en de IT-E-Commerce. De internationalisering van dochteronderneming ARP gaat door met de introductie van een online platform in Frankrijk. Met dochteronderneming Comsoft bouwt Bechtle de softwarelicentie business verder uit. De Raad van Bestuur verhoogt drie keer de resultaatverwachtingen – een teken voor de winstgevendheid van Bechtle. De omzet stijgt met meer dan 13 procent naar € 1,38 miljard; het resultaat voor belastingen groeit met 29 % naar € 59 miljoen. Het aantal medewerkers groeit naar 4.250.

2008. Jubileum

Bechtle viert zijn 25-jarig jubileum – en het succesverhaal wordt met nog een recordjaar voortgezet. De IT-dienstverlening doet haar intrede op de Oostenrijkse markt, en met Ierland erbij is Bechtle direct in tien landen vertegenwoordigd. Na 25 jaar aan de top van Bechtle treedt oprichter Ralf Klenk als voorzitter van het bestuur af. De omzet stijgt naar 1,43 miljard euro, het aantal medewerkers groeit verder naar 4.405.

2009. Duurzaamheid

Ondanks de grootste economische crisis van de naoorlogse geschiedenis benadrukt Bechtle de duurzaamheid van de onderneming. In verband hiermee wordt de nieuwe handelsonderneming in Portugal opgericht – Bechtle is nu in elf landen vertegenwoordigd. Door de uitbreiding biedt de bedrijfscentrale ruimte aan 1.000 medewerkers. De Visie 2020 bepaalt de richting voor de toekomst: 5 miljard euro omzet en 10.000 medewerkers. Voorlopig halen 4.354 medewerkers een omzet van 1,38 miljard euro.

2010. Recordjaar

Bechtle direct is gestart met zijn bedrijfsactiviteiten in Polen en inmiddels in 12 Europese landen vertegenwoordigd. Bechtle neemt de iits groep met vier systeemhuizen in Noord-Duitsland en de in Sankt Pölten / Oostenrijk gevestigde HTH Consulting GmbH over. Met de Solidpro Informationssysteme GmbH acquireert Bechtle uiteindelijk een expert voor constructiesoftware die met negen vestigingen overal in Duitsland aanwezig is. De omzet bereikt een nieuw record van 1,72 miljard euro en het aantal medewerkers stijgt naar 4.800.

2012. Versterking

Dit jaar staat in het teken van de duurzaamheid van Bechtle. In dit kader worden er twee nieuwe vestigingen in Ulm en Augsburg evenals een vestiging in Hongarije opgericht. De nieuw opgerichte Bechtle Remarketing GmbH complementeert het portfolio. Met 500 medewerkers meer dan afgelopen jaar stijgt het totaal aantal tot 5.970. Ze krijgen meer mogelijkheden om vaardigheden te trainen, kwalificaties te verwerven en certificaten te behalen dan ooit tevoren. Bechtle wint talrijke prijzen voor service en klantentevredenheid. De verbouwingen op Bechtle Platz 1 zijn afgerond, de bedrijfscentrale biedt nu ruimte voor 1.650 medewerkers.

2013. 30 jaar Bechtle 30 jaar toekomst

2014. De Verenigde Staten, Scandinavië en de Baltische Staten, Nieuw-Zeeland en Australië.

Bechtle sluit strategische allianties met de IT-aanbieders PC Connection (USA), Atea (Scandinavië en de Baltische Staten) en Lexel (Nieuw-Zeeland en Australië).

Download hier de Duitstalige "Chronik einer Erfolgsstory".

Chronik 1983-1992
pdf Download
Chronik 1993-2002
pdf Download
Chronik 2003-2008
pdf Download
Chronik 30 Jahre
pdf Download