18 mei 2021

Toeleverings- en pricing uitdagingen IT materiaal: bestel tijdig

Zoals je waarschijnlijk al hebt vernomen, belemmeren vertraagde levertijden de internationale markten en ook bij Bechtle merken we dat zowel de levertermijn als de prijzen van IT-materiaal oploopt. Wij adviseren onze klanten om tijdig contact met ons op te nemen zodat we preventief aan de slag kunnen. Zo proberen we de goederen (en/of bijkomende diensten) tijdig aan te leveren.

Hoe dit juist komt? Er zijn twee grote oorzaken die de vertraging en de stijging van de huidige prijzen verklaren.
 

  1. 1. Gestegen vraag, beperkte grondstoffen

De eerste reden is de toegenomen vraag naar computers, laptops en ander IT-materiaal. Zeker met betrekking tot halfgeleiders, de bouwstenen van computerchips, is er een enorme toestroom aan aanvragen. De pandemie heeft de vraag naar hoogtechnologische innovatie vergroot.

Maar wat is nu precies de oorzaak van het tekort? Veel Aziatische en Europese fabrieken sloten in het voorjaar van 2020 hun deuren als gevolg van de lockdown. Daardoor stagneerde de productie van halfgeleiders en IT-materiaal. Geen ideale situatie aangezien de vraag naar IT-hardware wereldwijd exploreerde.

Toen de eerste golf ging liggen, werd de productie van IT-materiaal hervat. Naast het feit dat er een backlog weg te werken is, is de grote en stijgende globale marktvraag een extra uitdaging. Dat is geen gemakkelijke opdracht, want fabrieken kunnen niet ‘zomaar’ even op dubbele capaciteit draaien. En zelfs al zouden ze dat wél kunnen, dan botsen ze op het tekort aan grondstoffen. Want naast de IT-industrie kijken ook talloze andere sectoren naar overvolle bestellijsten.

Bild6
  1. 2. Vertraging in transport

Naast het oplopen van levertijden vanuit de fabrikant, loopt de levering van IT-materiaal verder vertraging op omdat de hele transportsector kampt met logistieke schaarste. Het overgrote deel aan IT-onderdelen komt uit Azië en wordt per zeecontainer naar Europa vervoerd. En ook zeecontainers en containerschepen kennen een exponentiële vraag, met schaarste als gevolg.

Het gevolg is ook hier tweeledig: aan de ene kant duurt het nu langer voordat goederen verscheept zijn, aan de andere kant worden de prijzen voor transport de hoogte in gestuwd. Want waar een beperkt aanbod is, stijgen nu eenmaal de prijzen. En dus is het verschepen van een container van Azië naar Europa tot soms wel vijf keer duurder dan voorheen.

Bild7
  1. Wanneer zijn de problemen opgelost?

De pandemie plaatste de digitalisering van de economie in een stroomversnelling, een trend die niet snel zal verdwijnen. De toegenomen vraag naar halfgeleiders lijkt dan ook geen voorbijgaande ontwikkeling. De huidige chip-schaarste moet eerder worden gezien als een voorbode van het toenemende belang van hoogtechnologische innovatie in de wereldeconomie. 

Wij geloven erin dat we gestaag zullen terugkeren naar een tijd waarin we een vergaderzaal kunnen inwandelen zonder mondmasker. En dus ook een tijd waarin productieplants ongehinderd op volle toeren kunnen draaien om aan de vraag te voldoen. Enkele fabrikanten hebben al laten weten extra fabrieken te openen, zelfs buiten Azië.

 

Wij openen alvast het gesprek met organisaties die de vergaderzalen en werkplekken klaarstomen voor de terugkeer van de kantoormedewerkers. Als ook jouw organisatie al nadenkt over het faciliteren van de nieuwe manier van werken, wees dan op tijd met het binnenbrengen van jouw IT-vraagstuk. Onze adviseurs staan klaar om jou tijdig een professioneel en geoptimaliseerd advies te geven, rekening houdend met markttrends en de hierboven beschreven uitdagingen.


Bronnen CNN Business, Hanna Ziady, 4 mei 2021, The global chip shortage is going from bad to worse. Here's why you should care.

Bloomberg, Vildana Hajric, 2 mei 2021, Intel CEO says chip shortage will persist for ‘couple of year’.


Share article

Published on 18 mei 2021.