Zero Touch Deployment with Device as a Service
  1. 1. “DAAS is hetzelfde als IT-leasing.”

Leasing is een onderdeel van DAAS, maar er is een groot verschil, namelijk de vele services die we bij een Device as a Service oplossing aanbieden. Denk hierbij aan de configuratie, de reparatie, het onderhoud, de vervanging en het afvoeren van de devices.
Met deze services proberen we onze klanten zo veel mogelijk te ontzorgen. Verder nemen we bij DAAS de devices over na de looptijd van 36 maanden bij DAAS Compute en 24 maanden bij DAAS Mobile. Zo moet jij je nergens druk om maken (operational lease). Indien je zou overstappen naar een DAAS-oplossing, kunnen we jouw oude hardware overnemen via onze trade-in service. Door deze service kun je de restwaarde van de (oude) devices herinvesteren. 

 

  1. 2. “Het OPEX verhaal is enkel interessant voor financieel zwakke organisaties.”

Vervang jij de devices binnen je bedrijf elke drie tot vijf jaar? Dat is telkens een behoorlijke investering. Bij DAAS maak je gebruik van een OPEX-model, daarbij verander je van een traditioneel hardware-inkoopmodel naar een model gebaseerd op operationele kosten. Wat het verschil nu juist is? 

  • Operating Expenditures (OPEX) zijn terugkerende ofwel operationele kosten. Het inhuren van een consultant is een goed voorbeeld van OPEX. Je huurt de expertise in die je nodig hebt tegen een vooraf overeengekomen uurtarief en voor een bepaalde hoeveelheid uren. 
  • CAPEX zijn je kapitaaluitgaven. Denk hierbij aan het investeren in producten. 

De aanschaf van devices voor je werknemers valt dan weer onder CAPEX.
Als je een printer als voorbeeld neemt, valt de aanschaf (bezit) ervan onder CAPEX en de jaarlijkse kosten voor papier en inkt onder OPEX (gebruik).
Voor sommige organisaties lijkt Device as a Service eerder een oplossing voor organisaties die het financieel moeilijk hebben en de volledige som van hardware niet in één keer kunnen betalen. Ze beschouwen DAAS als een lease model, maar dit zien ze verkeerd zoals je hierboven kan lezen. 

 

De taak van IT is vele malen complexer geworden doordat de business zelf allerlei nieuwe technologieën kan inzetten. Uit mijn ervaring met klantgesprekken blijkt dat 2/3 van de business- en IT-leiders deze trend herkennen. De helft daarvan geeft ook nog eens aan dat werknemers zelf hun eigen tablets, smartphones en laptops autoriseren. Daaruit blijkt dat veel afdelingen zelf de controle nemen over hun IT-behoeften. En uit het klantgesprek blijkt ook dat IT nauwelijks zeggenschap heeft over deze centralisatie, wat automatisch betekent dat de IT-afdeling aan controle inlevert. Hoewel veel leiders begrijpen dat er voordelen voortvloeien uit deze trend, zegt meer dan de helft dat het de werkzaamheden van IT ingewikkelder maakt. Zo worden de kosten voor IT zowat verdubbeld, ontstaat er gebrek aan ownership voor IT en wordt het er zeker niet veiliger op.


Tia Maksud, CoE Proposition & Service

Device as a Service is zoals het woord zelf zegt, een service. Bij DAAS betaal je een maandelijkse kost, maar die kost omvat hardware én services. Uiteindelijk heeft het niets te maken met de financiële gezondheid van jouw organisatie, wel met de ademruimte die jij jouw IT-team geeft. Door DAAS kan je IT-team zich meer focussen op IT-innovatie, waarbij ze interne processen naar een hoger niveau kunnen tillen.

  1. 3. “Ik heb geen werk meer als onze organisatie voor DAAS kiest.”

Het aankopen en managen van devices zijn tijdrovende taken binnen jouw IT-team. Om precies te zijn: ongeveer 60%. Hierdoor heb je vaak geen tijd over voor het maken van analyses, het herbekijken van interne processen of de ruimte om te innoveren. DAAS neemt inderdaad een deel van je takenpakket over: wij zorgen voor de aankoop, configuratie, uitrol en het onderhoud van compute en mobile devices. Maar DAAS zorgt er ook voor dat er meer ruimte vrijkomt waardoor jij je kunt focussen op wat écht belangrijk is. 
Deloitte deed een studie bij organisaties die gebruik maken van een XAAS-oplossing.
(XAAS: ook wel “Anything as a Service” genoemd. XAAS is de verzamelnaam voor het aanbieden van het gebruik van een ICT-product of -dienst.)
Hieruit kwamen ze tot een belangrijke conclusie: door gebruik te maken van een XAAS-oplossing, krijgen organisaties toegang tot geavanceerde functies en technologieën, kunnen ze sneller innoveren en kunnen ze zich meer focussen op hun core business. In de survey geeft de overgrote meerderheid aan dat XAAS hen heeft geholpen met bedrijfsprocessen, producten/diensten en het verbeteren van bedrijfsmodellen. Zes op tien geeft zelfs aan dat XAAS hen een concurrentievoordeel geeft.
Conclusie: je zal zeker nog voldoende werk hebben als je organisatie kiest voor DAAS. De invulling van je job zal er wat anders uitzien, maar het belangrijkste is dat jij je zal kunnen focussen op belangrijke projecten. Je manier van werken zal veranderen van reactief werk naar proactief werk. 

  1. 4. “DAAS kent enkel voordelen voor IT.”

Zoals hierboven al vermeld is DAAS voordelig voor het IT-team, maar ook HR en Finance hebben baat bij Device as a Service. Door gebruik te maken van Device as a Service bied je jouw medewerkers de nieuwste en snelste modellen aan. Dit heeft een grote invloed op de medewerkerstevredenheid. Verder zorgt DAAS voor een duidelijk overzicht in uitgaves op vlak van IT. 

  • HR: Medewerkers hebben verschillende eisen en behoeften op vlak van devices. Een millennial of Gen Z’er heeft heel andere verwachtingen dan een Babyboomer. Maar ook een IT-medewerker heeft andere verwachtingen dan een salesmedewerker. Daarom is het nodig om een gestandaardiseerd model op te bouwen met verschillende bundels die gesegmenteerd zijn op het gebied van persoonlijke kenmerken en functiegroepen. Op deze manier wordt de keuzevrijheid voor de eindgebruiker vergroot. Zij kunnen zo kiezen uit bepaalde toestellen binnen één bundel. Door je werknemer zelf voor de keuze te stellen, verhoog je meteen de medewerkerstevredenheid en productiviteit. Dit maakt de zoektocht van de HR-manager naar nieuw talent een stuk gemakkelijker, want the War for Talent is nog niet voorbij.
  • Finance: Met DAAS behoud je het overzicht over je IT-uitgaven. Je kunt het vergelijken met je Spotify- of Netflix-abonnement: je betaalt een vast bedrag per werkplek per maand. In dat bedrag zitten de kosten vervat van de hardwaren en van de bijkomende diensten. Benieuwd naar de financiële voordelen van Device as a Service? Die kun je hier makkelijk lezen.
  1. 5. “Als ik kies voor DAAS ben ik verplicht om een groot aantal devices te vernieuwen.”

Je bent niet verplicht om een groot aantal devices in één keer te vernieuwen. Twijfel je nog of DAAS een oplossing is die bij jouw organisatie past? Geen probleem. Vaak starten we met een pilot om na te gaan of DAAS aan jouw verwachtingen voldoet. 
Loopt alles zoals gewenst? Prima, dan is het daarna heel eenvoudig om terug op te schalen. Zo kan je in kleine stappen het device landschap in jouw organisatie vernieuwen. Vaak kun je al starten vanaf 30 devices.

Zit jouw vraag hier niet tussen? Aarzel niet om onze DAAS-expert te contacteren voor meer informatie. Hij helpt je maar al te graag verder.

Kristof Neubauer 

Consultant Workspace

 T +32 11 39 78 10
printing.direct-be@bechtle.com

 

 

 

 

 

Kristof Neubauer 

Consultant Workspace

 T +32 11 39 78 10
printing.direct-be@bechtle.com